Bu haftaki test konuğumuz Hyundai’nin kompakt SUV segmentindeki başarılı temsilcisi Tucson’un yeni nesli. Aslında Hyundai Tucson’un yeni nesli diyoruz ama, bu segmentte Hyundai hep bu ismi kullanmadı. İlk olarak Tucson ismi ile piyasaya çıkan bu model daha sonra markanın SUV sınıfındaki tüm modellerinde “IX” olarak kodlamasının kullanması ile IX35 olarak adlandırıldı. Ancak yeni nesli ile Tucson ismine tekrar kavuştu. Bu yüzden incelememizde gözlemleyeceğimiz değişiklikleri ve geliştirmeleri iki farklı isime sahip model arasında yani IX35 ve Tucson arasında yapacağız
Hyundai Tucson son derece güçlü,sportif ve güven veren bir tasarıma sahip. Ön tarafta yer alan ve markanın tasarım felsefesini tam olarak yansıtan karakteristik altıgen ön ızgara, bu güçlü tasarımı yansıtan en büyük etkenlerden. Geniş çamurluklar, yatay tasarlanan far grubu ve sportif hava girişleri ön taraftan bakıldığında bu otomobile daha geniş bir görünüm kazandırmış.Tucson’a yan taraftan baktığınızda ise akıcı tasarım felsefesinin tam anlamı ile uygulandığını ve amaçlanan hareket halindeymiş gibi görünümün kazandırıldığını net olarak söyleyebiliriz. Bu sayede otomobilin aerdinamik yapısı da daha akıcı bir hale getirilmiş.
Arka kısımda led stop grubu yine yatay tasarım uygulanmış. Bu yeni tasarım, markanın jüçük temsilcisii20’nin stop grubuna geotmetrik formu yapısıyla benziyor. Tampon altında yer alan difüzör, çift egsoz çıkısı ve arka camın üzerindeki küçük spoiler da sportif yapıyı pekiştirmiş. Ön çamurluklarda olduğu gibi arka çamurlukların da geniş yapısı hem bu otomobilin arazi kabliyetine hem de güçlü duruşuna katkı sağlamış.
Tucson’un iç kısmına geçtiğimizde bu otomobilin kokpitinin konfor odaklı tasarlandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Konsolun daha yumuşak dokunuşlu malzemeden yapılması bu algıyı kullanıcısına en net olarak aksettiren etkenlerden. Ayrıca direksiyon simidinin daha kalın ve etli yapısı test sürüşlerimiz esnasında bu otomobili kullanırken bizleri güvende ve kendinden daha emin hissettirdi.Orta konsolda yer alan büyük multimedya sisteminden navigasyon,bluetooth bağlantısı,ses sistemi gibi özellikleri kontorl edebiliyorsunuz. Ayrıca test otomobilimizde ön ve arka koltuklarda ısıtma sistemi, direksiyon ısıtma sistemi gibi konfor, kör nokta uyarı sistemi, şerit değiştirme ikazı, otomatik park sistemi ( sisteme yeni eklenen dikey park edebilme özelliği ile birlikte) ve sport sürüş modu gibi teknoloji ve güvenlik sistemleri de yer alıyor.
Vites kolunun altında yer alan dikdörtgen tuş grubundan Tucson’un sürüş modunu, yokuş iniş modunu, otomatik park sistemini ve 4×4 özelliklerini aktif hale getirebiliyorsunuz. Ayrıca bu grubun hemen üzerinde elektronik el freni butonuna da yer verilmiş. Tucson’un bel destekleri güçlendirilmiş ön ve arka koltukları ile yolculuklar daha mutlu ve rahat geçiyor. Neredeyse otomobilin tüm tavanını kaplayan tamamen açılabilir cam tavan ise içeridekilere üstü açık bir otomobilin sağladığı ferah ortamı yaratıyor.
Yeni Tucson’un IX35’ten 65 mm uzun ve 65 mm geniş olması ise iç mekan alanını son derece rahatlatmış. Arka koltuklardaki diz ve baş mesafeleri artarken bagaj hacmi ise 513 litre olmuş. Arka koltuklar katlandığında ise bu bagaj hacmi 1513 litreye ulaşıyor.
Yeni Hyundai Tucson, biri benzinli biri ise dizel olmak üzere iki farklı motor seçeneği ile Türkiye’de satışa sunuluyor.1.6 litre hacmindeki benzinli motorun turbo beslemeli ve beslemesiz olmak üzere iki farklı versiyonu yer almakta. Test otomobilimizde yer alan motor, turbo beslemeli 177 beygir güç ve 265 Nm tork üreten versiyon. Ayrıca otomobilimizde 4×4 sistemine de yer verilmiş. 7 ileri çift kavramalı şanzımanla kombine edilen test otomobilimiz son derece sessiz ve sarsıntısız vites geçişleri ile bizden tam not almayı başardı. Fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 7.5 litre olarak belirlenen değerin ise gerçeği yansıttığını rahatlıkla söyleyebiliriz.