Sizler için Renault’un C segmenti crossover modeli Kadjar’ı mercek altına aldık. Renault daha önce Koleos ile birlikte SUV sınıfına adım atmış ancak çokta başarılı olamamıştı. Ancak bu kez Kadjar ve Captur ile crossover segmentinde çok daha iddalı.Kadjar, Renault-Nissan ittifakı çerçevesinde ortak geliştirilen bir platform üzerinde yükseliyor. Nissan Qasqhai ile aynı platforma sahip olan Kadjar, bizce Nissan’ın SUV konusundaki başarısı ve tecrübesinden sonuna kadar faydalanmış.
Kadjar son derece çekici bir görünüme sahip. Yeni nesil Renault modellerinde görmeye alıştığımız ön yüz Kadjar’a da adapte edilmiş. Sportif ön ızgara üzerine konumlandırılan ve ön plana çıkarılan büyük logo, geriye doğru çekik farlar bu tasarımın en kritik noktaları. Renault Kadjar’ın yan tarafında ise arazi otomobili görünümü sağlayan çamurluk üzerindeki plastik kaplamalar,cam çerçevelerindeki krom çıtalar,son derece sportif bir görünüm kazandıran jantlar ve kapı altlarındaki Clio ve Captur modellerinde de kullanılan siyah ve krom kaplamalar gözümüze çarpan detaylar arasında yer aldı. Arka tarafa baktığımızda ise etkili ve keskin stop grubu, tamponun yükseltilerek kazandırdığı arazi otomobili algısı ve yine tampon altına yerleştirilen şık difüzör Kadjar’ın sportfiliğini ve çekiciliğini pekiştiriyor.
.
Kadjar’ın içine geçtiğimizde ilk farketiğimiz kalite algısının yüksek olduşuydu. Yumuşak dokunuşlu malzeme ile tasarlanan konsol, kokpit üzerindeki küçük bir bölümde kullanılan karbon kaplama ve yer yer kullanılan mat krom detaylar bu algıyı güçlendirmiş. Kadjar’ın gösterge paneli diğer modellerden tamamen farklı ve kendine özel. Elektronik olarak tasarlanan göstergeler, 4 farklı şekilde kişiselleştirilebiliyor. Orta konsoldaki 7 inçlik multimedya sistemi R-Link’te, Kadjar’la birlikte yenilenmiş ve 2. nesli görev yapmakta. Multimedya sisteminin solundaki 3 düğmeden 2’si ise Kadjar’In teknoloji ve güvenlik konusundaki 2önemli özelliğini kullanmanızı sağlıyor. Bunlardan biri otomatik park sistemi, ikincisi ise şerit değiştirme ikazı. Kokpit altına doğru yani orta konsola baktığımızda ise Kadjar’da elektronik bir el freninin görev yaptığını görüyorsunuz. Bu butonun hemen altına ise hız limitliyicisi ve cruise control özelliklerini aktif hale getirebileceğiniz butonlar yerleştirilmiş. Vitesin yolcu tarafına yerleştirilen tutunma kısmı ise bu otomobilin 4×4 seçeneği ile hayat bulan offroad kabiliyetine atıfta bulunuyor. Kadjar’ın ön koltukları rahat ve ısıtma gibi özellliklerle son derece konforlu. Arka koltuklardaki yolcuların da sahip olduğu geniş diz,baş ve omuz mesafesi ile memnun kalmamaları neredeyse imkansız gibi. Renault Kadjar, 472 litrelik bir bagaj hacmine sahip. Bu alan bagajdaki taban parçası sayesinde iki parçalı olarak kullanılabiliyor ve son derece efektif bir hal alıyor.
Test etme fırsatı bulduğumuz Kadjar’da 1.5 litre hacminde “eco2” olarak adlandırılan dizel bir motora yer verilmiş. Daha önceki nesillerdeki performans ve tasarruf başarısını bir üst noktaya taşıyan bu motor, 110 beygir güce sahip. 6 ileri manuel şanzımanla kombine edilen otomobilimiz, fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 3.8 litre yakıt tüketiyor. Tam bu değere test sürüşlerimizde ulaşamasakta Kadjar’ın bu motor ve şanzıman kombinasyonu ile son derece cimri olduğunu mutlaka ve mutlaka belirtmek istiyoruz.