Honda, 2030 ve sonrasına yönelik elektrikli ve hibrit araç stratejilerini yeniden şekillendiriyor. Yeni hedefler doğrultusunda hem ürün yelpazesi hem de teknolojik altyapı güncelleniyor. Elektrifikasyon sürecini daha rekabetçi ve erişilebilir hale getirmek isteyen Honda, sürdürülebilir mobilite vizyonunu gelişmiş güvenlik sistemleri ve akıllı teknolojilerle destekliyor.
Tokyo’daki basın toplantısında açıklanan planlara göre, Honda 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı ve sıfır trafik kazası ölümüne ulaşmayı hedefliyor. 2027 sonrası pazara sunulacak yeni nesil hibrit modellerde, markanın dönüşümünü simgeleyen yeni “H” logosu kullanılacak. Bu modeller, HEV pazarındaki büyümeye paralel olarak geçiş döneminin merkezinde yer alacak.
Honda, 2030 yılına kadar toplam otomobil satışını 3,6 milyon adedin üzerine çıkarmayı, bunun 2,2 milyonunun hibrit olmasını planlıyor. Elektrikli araçlardaki küresel satış hedefi önceki yüzde 30 seviyesinin altına çekilirken, hibrit araçlar markanın ana büyüme motoru olacak.
Marka ayrıca, 2027 itibarıyla dünya genelinde 13 yeni nesil hibrit model sunacak. Yeni e:HEV sistemleri daha verimli hale getirilerek hem küçük hem de orta boy araçlarda yakıt tüketimi azaltılacak. Elektrikli dört çeker sistem ve hafifletilmiş yapılarla yakıt verimliliğinde yüzde 10’un üzerinde iyileşme hedefleniyor. Motor ve batarya maliyetleri de yüzde 50’ye kadar düşürülecek.
Yeni nesil Gelişmiş Sürüş Destek Sistemi (ADAS), 2027’den itibaren HEV ve EV modellerinde sunulacak. Tüm yol koşullarında sürüş desteği sağlayacak bu sistem, küçük araçlarda da kullanılabilecek şekilde geliştiriliyor. Çin pazarı için ise yerel koşullara uygun sistemler geliştirmek üzere Momenta ile iş birliği yapılacak. Ayrıca, CES 2025’te tanıtılan yeni Honda 0 Serisi modeller, yapay zekâ destekli sürüş ve ultra kişiselleştirme özellikleriyle dikkat çekecek.
Motosiklet alanında da büyümesini sürdüren Honda, 2025 mali yılında 20,57 milyon adet satışla rekor kırdı. Elektrikli motosiklet yatırımları artarken, Hindistan’da 2028 yılında yeni bir fabrika devreye girecek. Şirket, 2031’e kadar motosiklet pazar payını yüzde 50’ye çıkarmayı ve faaliyet kâr marjını yüzde 15’in üzerine taşımayı hedefliyor.
Finansal strateji tarafında, Honda 2031 yılına kadar ROIC oranını yüzde 10’a çıkarmayı planlıyor. Elektrifikasyon yatırımı 10 trilyon yen seviyesinden 7 trilyon yene düşürülürken, sermaye tahsisi ve nakit yönetimi de yeniden yapılandırılıyor. Hissedar getirisini artırmak için yeni temettü stratejileri devreye alınacak.